Als je een prehistorisch huis wilt gaan bouwen, is het heel verstandig om je in te leven in het leven van de prehistorie. Hierbij een hulp. Wij wilden 2 huizen nabouwen. Eerst bij de archeologen vragen naar huisplattegronden uit Brabant, want het is raar om huisplattegronden te nemen van de Friese terpen b.v. Om zo dicht mogelijk bij de waarschijnlijke waarheid te komen gingen we aan de slag met alleen maar gereedschap dat we kenden uit de prehistorische ijzertijd. Een heel stuk moeilijker bouwen, vooral omdat we weer veel opnieuw moesten uitvinden. Maar wel met het idee, dat we dichter bij de waarschijnlijke waarheid zouden komen. Dat gold niet alleen voor de houtbouw, maar ook voor het dakdekken, muren bouwen, wel of geen ramen, wat voor soort deuren, het logisch inrichten van het erf en het interieur, het bouwen van de noodzakelijke schuren en een  waterput. Niets is zo mooi voor een bezoeker, om al lopende door de nederzetting een mooi beeld te krijgen van het leven van een gewone hardwerkende boerenfamilie uit de ijzertijd.

 

poort is klaar 3, raam BI, oplossing muur van palen, Greppelboerderij 23 HET LEMEN  10, een LTS helpt een dag mee   9, belgisch trekpaard helpt 2 dagen  9, aangebrande paal   18, dakspoor wordt ingelaten            77, rietlatten BI  2,  bouw smidse, 1ste stuk zijkant houtbouw wordt in zijn geheel geplaatst  p, smidse, grasnok (2) 

8, hek vlechten 8    03, broodovenspieker, BII, 1991 met gelaagd riet met leemnokje  Eversham, ijzertijd,  Eversham in vogelvlucht

Filosofie over de IJzertijd

Share